Mobilite Blog

Günümüzde elektrikli araçlara geçişte en önemli itici güçlerden biri: TCO optimizasyonu

Günümüzde elektrikli araçlara geçişte en önemli itici güçlerden biri: TCO optimizasyonu

Makro-ekonomik ortam zorlu olmaya devam edecek; Toplam Sahip Olma Maliyeti (TCO) dramatik bir şekilde artıyor ve filo yöneticilerini stratejilerini yeniden düşünmeye zorluyor.

Elektrikli araçlar iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olur, kurumsal imajınızı güçlendirir, hedeflerinize ulaşma konusunda önemli bir araçtır: hepsi doğru. Ancak günümüzde elektrikli araçlara geçiş farklı bir nedenden dolayı hızlanıyor. Business Intelligence and Consultancy Yöneticimiz Amélie de Valroger, "Günümüzde elektrikli araçlara geçişin ana itici güçlerinden biri Toplam Sahip Olma Maliyeti (TCO) optimizasyonudur" diyor.

Enflasyon yüksek. Enerji fiyatları yüksek. Bu durumda Filo yöneticileri ne yapmalı?
Her ne kadar modelden modele farklılık göstersede de yakıt maliyeti artık Toplam Sahip Olma Maliyeti (TCO)'nin önemli bir miktarını oluşturuyor. Bu nedenle Filo Yöneticileri Enerji Yönetimi konusunda kontrollerini daha da geliştirmelidir. Enerji fiyatları açısından konuşursak, hem yakıt hem de elektrik çok artmış olsa da, esas olarak evde veya ofiste şarj ediyorsanız aylık yakıt bütçenizin elektrik bütçenizden daha yüksek olduğunun altını çizmek önemlidir.

Yani, artan elektrik fiyatlarına rağmen, elektrikli araçlar nispeten daha avantajlı diyebilir miyiz?
Eğilimleri genelleştirmek zordur. Ancak genel bir gözlem yapmak gerekirse, çoğu Avrupa pazarında elektrikli araçların (EV) içten yanmalı motorlu araçlara (ICE) karşı Toplan Sahip Olma Maliyeti (TCO) eşitliğine ulaştığı veya hatta aştığıdır. Çoğu durumda, tam elektrikli bir araca (BEV) sahip olmak artık bir içten yanmalı motorlu araçtan (ICE) daha ucuz. Peki ya Şarj Edilebilir Hibrit Elektrikli Araçlar (PHEV)? Bu, her ülkedeki vergi durumuna ve onu nasıl şarj ettiğinize bağlı. Ancak asıl sorun, birçok filo yöneticisinin hala Toplam Sahip Olma Maliyeti (TCO) yaklaşımı yerine aylık kiralama maliyetlarini kıyaslama yaklaşımını kullanması ve elektrik geçişinin faydalarını farketmemesidir.

Bunu ölçümleyebilir misiniz?
Maliyetten tasarruf etmek istiyorsanız, Mobilite Rehberimizin de yardımıyla doğru olgunluğa sahip bölgelerden başlayın. ALD Automotive, filonuz için en uygun araç ve yakıt türü seçimini otomatikleştirmek için kapsamlı bir karar verme süreci sağlayan Yeşil Puan Kartımız (GSC) gibi geçişinizde size yardımcı olacak bir araç paneli geliştirmiştir. GSC, benzersiz bir şekilde, sürücü davranışını hesaplamalarına entegre ederek CO2 ve Toplam Sahip Olma Maliyeti (TCO) açısından gerçeğe çok yakın bir sonuç verir. Maliyeti %15'e kadar azaltabilir. Fransa ve Hollanda'daki müşterilerimizden GSC hakkında harika geri bildirimler alıyoruz. Bu yıl daha fazla ülkede kullanıma sunacağız.

Maliyeti kontrol etmek için filolarda başka neler yapılabilir?
Şirket filosunun ve mobilite çözümlerinin doğru şeklini tanımladıktan sonra dikkat edilecek nokta; bakım. Önleyici bakım, lastik basıncı ve küçük değişikliklerin etkiyi daha da artırdığı sürücü davranışlarının iyileştirilmesi ile bağlantılıdır. Bunu yapmak için mobilite politikasının gözden geçirilmesinde ve doğru yönergelerin oluşturulmasında size yardımcı olabiliriz.

Peki ya şarj alışkanlıkları?
Şarj maliyetleriniz aracınızı nerede ve ne zaman şarj ettiğinize bağlı olarak değişecektir. Bu konuda planlı davranmak hem zaman hem de bütçe konusunda tasarruf etmenize yardımcı olur.

Büyük resme odaklanmayı seçen filo yöneticilerine en iyi ve en kısa tavsiyeniz ne olur?
Elektrikli araçlara geçişi tercih edin. Ancak süreçteki tüm faktörleri anladığınızdan emin olun. Doğru iş ortağını bulun. Enerji maliyetine odaklanın. Ve kararlarınızı her zaman gerçeklere ve verilere dayandırın.