Mobilite Blog

Hibrit araçlar: Nelerdir ve hangi türleri vardır?

Hibrit araçlar: Nelerdir ve hangi türleri vardır?

Hibrit otomobiller, hem satış adedi hem de popülerlik açısından son yıllarda son derece hızlı gelişiyor. Bu teknoloji, emisyon ve hava kirliliğini azaltmasının yanı sıra, yakıt tüketiminde önemli bir düşüş sağlamaktadır.

Son birkaç yılda, çevrenin korunma ihtiyacı, çevre kirliliğinin sağlımıza olumsuz etkilerini en aza indirmeyi amaçlayan farklı kirlilik önleme düzenlemelerinin oluşturulmasına neden oldu.

1992 yılında, katalitik konvertörlerin entegrasyonu ve kurşunsuz benzine geçiş gibi özel önlemlerle binek otomobiller ve hafif kamyonlarda emisyonları düzenlemeye yardımcı olacak  Euro 1 standardı getirildi.

Bununla birlikte, büyük teknolojik atılım, hibrit teknolojisinin araç üretimine girmesiyle geldi. Günümüzde tüm üreticiler farklı türlerde hibrit sistemler piyasaya sürmekte, sistemlerinin ve motorlarının sürekli gelişimi için çaba harcamaktadır.

Peki hibrit arabalar nedir? Özetle yakıt olarak benzin veya dizel kullanan bir içten yanmalı motor (ICE) ve güç/tork sağlayan bir elektrik motoruna sahip otomobillerdir.

Hibrit araç, bir benzinli içten yanmalı motor, bir elektrik motoru ve sürüş için gerekli enerjiyi sağlayan bir batarya veya modül sistemi ile donatılmıştır. Her iki motorun çalışmasını ve koordinasyonunu otomatik olarak yöneten ve sürücünün sürüşe odaklanmasına olanak tanıyan otonom bir sistemdir.

Farklı tipte geleneksel hibrit otomobiller vardır (Şarjlı versiyonlarını hariç tutarsak). Sistem konfigürasyonuna bağlı olarak seri, paralel veya karışık hibrit olabilirler.

Seri (Genişletilmiş Menzilli) Hibritler

Bu konfigürasyonda aracın hareketinden sorumlu olan içten yanmalı motor değil, ya bataryaya güç sağlayan bir elektrik jeneratörü veya alternatör, ya da bir elektrik motorudur. İçten yanmalı motor ile tekerlekler arasında fiziksel bir bağlantı yoktur, aracın hareketini elektrik motoru sağlar.

Paralel Hibrit

Bu tip hibrit arabalarda bir içten yanmalı motor ve bir batarya veya elektrik modülü ile çalışan bir veya daha fazla elektrik motoru bulunur. Bu durumda tork, her iki motor tarafından şanzımana iletilir ve bu model yarı hibrit olarak adlandırılır.

Karışık Hibrit veya Tam Hibrit

Bu tür hibrit otomobilde, araç her iki motoru ile hareket sağlayabilir, çünkü her ikisi de tekerleklere doğrudan bağlantılıdır ve daha verimli olduğu durumlarda elektrikli modda da çalışabilir.

Bu iki motor birleştiğinde en etkili şekilde araca anlık güç ve düzgün bir hızlanma sağlayacaktır. Genellikle lityum iyon olan pil, elektrik jeneratörüne elektrik ve motoru şarj etmek için güç sağlamaktan sorumludur. Bu konfigürasyon ile frenleme ve yavaşlama aşamalarında üretilen enerjiyi kullanmak mümkündür, bu da yakıt tüketiminin azalmasını sağlar.