Mobilite Blog

Elektrikli Araca Geçiş Yapmayı mı Düşünüyorsunuz?

/ Theme(s): Yeni Mobilite
Elektrikli Araca Geçiş Yapmayı mı Düşünüyorsunuz?

Karbon ayak izini azaltmak birçok şirket için çok önemli. Fakat daha sürdürülebilir enerji kaynaklı bir filoya geçiş yapmak, sadece filodaki  içten yanmalı motorlu araçları elektrikli araçlarla değiştirmek değil, çok daha ötesindedir.

Elektrikli araç macerasına atılmadan önce, üzerinde düşünmeniz gereken önemli sorular var. E-mobilite bazıları için doğru çözüm olurken, herkes için uygun olmayabilir. Bu sebeple, elektrikli araç dönüşümünü hayata geçirmeden ve yaygınlaştırmadan önce etraflıca değerlendirmek ve bu dönüşüme hazır olmak gereklidir. Bu süreçte doğru ilerleyebilmek adına, bu geçiş sürecinde dikkate alınması gereken en önemli konuları aşağıda listeledik.

-Sürücü Profil Haritası Çıkarın

İki farklı sürücü şirket aracını aynı şekilde kullanmayabilir. Bazıları sadece günlük işe gidip gelmek için araç kullanırken, bazıları daha fazla seyahat ediyor olabilir.Bu farklılıkları ortaya çıkararacak, sürücü profil çalışması yapmanız faydalı olacaktır. Filo kiralama hizmeti aldığınız işortağınız filonuzdaki araçların nasıl kullanıldığını analiz etmenize yarayacak sürücü anketi hazırlanması konusunda size yardımcı olabilir.

-TCO Analizine Bakın

Diğer araçlarla karşılaştırıldığında, elektrikli araçların  satınalma fiyatı daha yüksek ancak kullanım maliyeti düşüktür. Aracı şarj etme maliyeti, yakıt maliyetinden çok daha düşük olup bakım maliyeti de diğer araçlara kıyasla hissedilir derecede avantajlıdır. Ayrıca, birçok ülkede mevcut olan vergi avantajı da bu fiyat farkını kompanse etmektedir.

 -Altyapı Uygunluğunu Değerlendirin

İşyerinde aracı şarj etme imkanının olmaması, elektrikli araca geçiş için bir engel teşkil edebilir. Bu tabii ki her elektrikli araç için  bir şarj istasyonuna ihtiyacınız var demek değil.  Örneğin ‘Akıllı elektrik sayaç kutuları’ kullanabilen sürücüler araçlarını evde şarj edebilirler. Bu uygulama kiralama fiyatına entegre edilip, kullanılan elektrik tutarı da direk olarak işyerine yansıtılır. Kiralama firmaları, aynı yakıt kartı uygulaması gibi,  bir kart ile bu sürücülerin halka açık şarj istasyonlarından faydalanmalarını sağlayabilirler. En önemlisi, filonuzun ihtiyaçlarına en uygun altyapının belirlenmesinde sürücü profil analizinin rolu büyüktür.

-Araç Tedarik Süresini Kontrol Edin

Elektrikli araçların bazı modellerinde tedarik süresi uzun olabilir. Bu geçişe karar vermenizin ardından, beklenmeyen sürprizlerle karşılaşmamak için, tedarik süresini üretici firmadan kontrol etmenizde fayda var. Seçeceğiniz araçların modellerini çeşitlendirmek ve geçiş sürecini  kademeli olarak gerçekleştirmek, karşılaşabileceğiniz tedarik süresi problemini bertaraf edebilir. Ayrıca, filo kiralama işortağınızın, güçlü tedarikçi ağı sayesinde, üretici firmalarla daha etkin iletişiminin olması da, size bu konuda kolaylık yaratabilir.

-Elektrikli Araç Alternatiflerini Değerlendirin

Tamamen elektrikli araçların yerine plug-in hibrit araçları da değerlendirebilirsiniz. Bu araçlar şehiriçi  kullanım ile birlikte, nadiren uzun yol seyahati yapan ve her zaman da kolayca şarj istasyonuna erişimi olmayan sürücüler için uygun bir çözümdür.

Siz de elektrikli araca geçiş yapmayı planlıyor fakat yol haritasını netleştirmek konusunda desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

İletişim için: crm.tr@aldautomotive.com